Question Bank for High School Science/Biology/CBSEPMT2007

Solved Paper 2007 CBSE-PMT (PRELIMS)

1. ICBN stands for

  • (a) International Code of Botanical Nomenclature
  • (b) International Congress of Biological Names
  • (c) Indian Code of Botanical Nomenclature
  • (d) Indian Congress of Biological Names.

2. Which pair of the following belongs to Basidiomycetes?

  • (a) puffballs and Claviceps
  • (b)i Peziza and stink horns
  • (c) Morchella and mushrooms
  • (d) birds nest fungi and puffballs.

3. Biological organisation starts with

  • (a) cellular level *(b) organismic level
  • (c) atomic level
  • (d) submicroscopic molecular level.

4. Identify the odd combination of the habitat and the particular animal concerned. (a) Sunderbans - Bengal Tiger (b) Periyar - Elephant (c) RannofKutch - Wild Ass (d) Dachigam National Park - Snow Leopard.

5. If you suspect major deficiency of antibodies in a person, to which of the following would you look for confirmatory evidence? (a) serum globulins (b) fibrinogen in the plasma (c) haemocytes (d) serum albumins.

6. A common test to find the genotype of a hybrid is by (a) crossing of one F2 progeny with female parent (b) studying the sexual behaviour of F, progenies (c) crossing of one F, progeny with male parent (d) crossing of one F2 progeny with male parent.

7. The Okazaki fragments in DNA chain growth (a) polymerize in the 3'- to - 5' direction and forms replication fork (b) prove semi-conservative nature of DNA replication (c) polymerize in the 5'- to - 3' direction and explain 3' - to - 5' DNA replication (d) result in transcription.

8. Which one of the following statement is correct? (a) there is no evidence of the existence of gills during embryogenesis of mammals (b) all plant and animal cells are totipotent (c) ontogeny repeats phylogeny (d) stem cells are specialized cells.

9. In which one of the following the BOD (Biochemical Oxygen Demand) of sewage (S), distillery effluent (DE), paper mill effluent (PE) and sugar mill effluent (SE) have been arranged in ascending order? (a) SE<PE<S<DE (b) PE < S < SE < DE (c) S<DE<PE<SE (d) SE < S < PE < DE.

10. The concept of chemical evolution is based on (a) interaction of water, air and clay under intense heat (b) effect of solar radiation on chemicals (c) possible origin of life by combination of chemicals under suitable environmental conditions (d) crystallization of chemicals.

11. Which one of the following is surrounded by a callose wall? (a) male gamete (b) egg (c) pollen grain (d) microspore mother cell.

12. Probiotics are (a) cancer inducing microbes (b) new kind of food allergens (c) live microbial food supplement (d) safe antibiotics.

13. One of endangered species of Indian medicinal plants is that of (a) Ocimnm (b) garlic (c) Nepenthes (d) Podophyllum,

14. What is true about Nereis, scorpion, cockroach and silver fish? (a) they all possess dorsal heart (b) none of them is aquatic (c) they all belong to the same phylum (d) they all have jointed paired appendages.

15. The living organisms can be unexceptionally distinguished from the non-living things on the basis of their ability for (a) interaction with the environment and progressive evolution (b) reproduction (c) growth and movement (d) responsiveness to touch.

16. A person who is on a long hunger strike and is surviving only on water, will have (a) less amino acids in his urine (b) more glucose in his blood (c) less urea in his urine (d) more sodium in his urine.

17. The length of DNA molecule greatly exceeds the dimensions of the nucleus in eukaryotic cells. How is this DNA accommodated? (a) super-coiling in nucleosomes (b) DNase digestion (c) through elimination of repetitive DNA (d) deletion of non-essential genes.

18. A sequential expression of a set of human genes occurs when a steroid molecule binds to the (a) messenger RNA (b) DNA sequence (c) ribosome (d) transfer RNA.

19. In a coal fired power plant electrostatic precipitators are installed to control emission of (a) NOx (b) SPM (c) CO (d) S02.

20. Select the wrong statement from the following. (a) Both chloroplasts and mitochondria have an internal compartment, the thylakoid space bounded by the thylakoid membrane (b) Both chloroplasts and mitochondria contain DNA (c) The chloroplasts are generally much larger than mitochondria (d) Both chloroplasts and mitochondria contain an inner and an outer membrane.

21. Geometric representation of age structure is a characteristic of (a) population (b) landscape (c) ecosystem (d) biotic community.

22. During transcription, RNA polymerase holoenzyme binds to a gene promoter and assumes a saddle - like structure. What is it's DNA-binding sequence? (a) A ATT (b) CACC (c) TATA (d) TTAA.

23. A plant requires magnesium for (a) protein synthesis (b) chlorophyll synthesis (c) cell wall development (d) holding cells together.

24. In the prothallus of a vascular cryptogam, the antherozoids and eggs mature at different times. As a result (a) there,is high degree of sterility (b) one can conclude that the plant is apomictic (c) self fertilization is prevented (d) there is no change in success rate of fertilization.

25. Ergot of rye is caused by a species of (a) Uncinula (b) Ustilago (c) Claviceps (d) Phytophthora.

26. The Finches of Galapagos islands provide an evidence in favour of (a) evolution due to mutation (b) retrogressive evolution (c) biogeographical evolution (d) special creation.

27. Which one of the following is a slime mould? (a) Physarum (b) Thiobacillus (c) Anabaena (d) Rhizopus.

28. The population of an insect species shows an explosive increase in numbers during rainy season followed by its disappearance at the end of the season. What does this show? (a) the food plants mature and die at the end of the rainy season (b) its population growth curve is of J-type (c) the population of its predators increases enormously (d) S-shaped or sigmoid growth of this insect.

29. Which of the following is a flowering plant with nodules containing filamentous nitrogen-fixing micro-organism? (a) Crotalaria juncea (b) Cycas revoluta (c) Cicer arietinum (d) Casuarina equisetifolia.

30. Which one of the following is being utilized as a source of biodiesel in the Indian countryside? (a) beetroot (b) sugarcane (c) Pongamia (d) Euphorbia.

31. For a critical study of secondary growth in plants, which one of the following pairs is suitable? (a) teak and pine (b) deodar and fern (c) wheat and maiden hair fern (d) sugarcane and sunflower.

32. Which one of the following is a fat-soluble vitamin and its related deficiency disease? (a) Retinol - Xerophthalmia (b) Cobalamine - Beri-beri (c) Calciferol - Pellagra (d) Ascorbic acid - Scurvy.

33. Two cells A and B are contiguous. Cell A has osmotic pressure 10 atm, turgor pressure 7 atm and diffusion pressure deficit 3 atm. Cell B has osmotic pressure 8 atm, turgor pressure 3 atm and diffusion pressure deficit 5 atm. The result will be (a) no movement of water (b) equilibrium between the two (c) movement of water from cell A to B (d) movement of water from cell B to A.


34. In which one of the following preparations are you likely to come across cell junctions most frequently? (a) thrombocytes (b) tendon (c) hyaline cartilage (d) ciliated epithelium.

35. if y'Gu arc ?sked to classify the various algae into distinct groups, which of the following characters you should choose? (a) nature of stored food materials in the cell (b) structural organization of thallus (c) chemical composition of the cell wa|J (d) types of pigments present in the cell.

36. About 98 -£ mass Qf ev£ry ,ivjng organism is composed of just six elements including carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen and (a) sulphur and magnesium (b) magnesium and sodium (c) calcium and phosphorus (d) phosphorus and sulphur.

37. Which one of the fallowing statements is correct? (a) Both Xtoiobacier and Rhizobium fix atmospheric nitrogen in root nodules of plants. (b) Cyanobacteria such as Anabaena and Nostoc are important mobilizers of phosphates and for plant nutrition in soil (c) At present it is not possible to grow maize without chemical fertilizers (d) Extensive use of chemical fertilizers may lead to eutrophication of nearby water bodies.

38. In the hexaploid wheat, the haploid (n) and basic (x) numbers of chromosomes are (a) n = 21 and * = 21 (b) n = 21 and = 14 (c) n = 21 and x = 1 (d) n = 7 and Jt = 21.

39. Passage cells are thin - walled cells found in (a) phloem elements that serve as entry points for substance for transport to other plant parts (b) testa of seeds to enable emergence of growing embryonic axis during seed germination (c) central region of style through which the pollen tube grows towards the ovary (d) endodermis of roots facilitating rapid transport of water from cortex to pericycle.

40. What is common between parrot, platypus and kangaroo? (a) toothless jaws (b) functional post-anal tail (c) ovoparity (d) homoiothermy.

41. Bowman's glands are located in the (a) anterior pituitary (b) female reproductive system of cockroach (c) olfactory epithelium of our nose (d) proximal end of uriniferous tubules.

42. Which one of the following pairs is wrongly matched? (a) Yeast - Ethanol (b) Streptomycetes - Antibiotic (c) Coliforms - Vinegar (d) Methanogens - Gobar gas.

43. Which part of ovary in mammals acts as an endocrine gland after ovulation? (a) stroma (b) e^-j,;', epithelium Ccl vi!!!:::; "membrane (d) Graafian follicle

44. Opening of flo~» ^ mt0 flowerSi is a type of (s) autonomic movement of variation (b) paratonic movement of growth (c) autonomic movement of growth (d) autonomic movement of locomotion.

45. Which one of the following is a matching pair of a body feature and the animal possessing it? (a) Ventral central - Leech nervous system (b) Pharyngeal gill slits - Chamaeleon absent in embryo (c) Ventral heart - Scorpion (d) Post-anal tail - Octopus.

46. All enzymes of TCA cycle are located in the mitochondrial matrix except one which is located in inner mitochondrial membranes in eukaryotes and in cytosol in prokaryotes. This enzyme is (a) isocitrate dehydrogenase (b) malate dehydrogenase (c) succinate dehydrogenase (d) lactate dehydrogenase.

47. The first acceptor of electrons from an excited chlorophyll molecule of photosystem II is (a) iron-sulphur protein (b) ferredoxin (c) quinone (d) cytochrome.

48. Differentiation of organs and tissues in a developing organism, is associated with (a) differential expression of genes (b) lethal mutations (c) deletion of genes (d) developmental mutations.

49. Which one of the following statements about mycoplasma is wrong? (a) They are pleomorphic (b) They are sensitive to penicillin (c) They cause diseases in plants (d) They are also called PPLO.

50. Which one of the following pairs is mismatched? (a) Apis indica - honey (b) Kenia lacca - lac (c) Bombyx mori - silk (d) Pi la g/obosa - pearl.

51. A person is having problems with calcium and phosphorus metabolism in his body. Which one of the following glands may not be functioning properly? (a) parotid (b) pancreas (c) thyroid (d) parathyroid.

52. A genetically engineered micro-organism used successfully in bioremediation of oil spills is a species of (a) Trichoderma (b) Xanthomonas (c) Bacillus (d) Pseudomonas.

53. In the leaves of C4 plants, malic acid formation during C02 fixation occurs in the cells of (a) bundle sheath (b) phloem (C) epidermis (d) mesophyll.

54. Flagellated male gametes are present in all the three of which one of the following sets? (a) Zygnema, Saprolegnia and Hydrilla (b) Fucus, Marsilea and Calolropis (c) Riccia, Dryopteris and Cycas (d) Anthoceros, Funaria and Spirogvra.

55. In the mean and the median pertaining to a certain character of a population are of the same value, the following is most likely to occur (a) a bi-modal distribution (b) a T-shaped curve (c) a skewed curve (d) a normal distribution.

56. One gene - one enzyme relationship was established for the first time in (a) Salmonella typhimurium (b) Escherichia coli (c) Diplococcus pneumoniae (d) Neurospora crassa.

57. Two genes R and Y are located very close on the chromosomal linkage map of maize plant. When RRYY and rryy genotypes are hybridized, the F2 segregation will show (a) segregation in the expected 9:3:3:1 ratio (b) segregation in 3 : I ratio (c) higher number of the parental types (d) higher number of the recombinant types.

58. In cloning of cattle a fertilized egg is taken out of j the mother's womb and (a) in the eight cell stage, cells are separated and cultured untill small embryos are formed which are implanted into the womb of other cows (b) in the eight cell stage the individual cells are separated under electrical field for further development in culture media (c) from this upto eight identical twins can be produced (d) the egg is divided into 4 pairs of cells which are implanted into the womb of other cows.

59. Ultrasound of how much frequency is beamed into human body for sonography? (a) 15 - 30 MHz (b) 1 - 15 MHz (c) 45 - 70 MHz (d) 30 - 45 MHz.

60. Two plants can be conclusively said to belong to the same species if they I (a) have more than 90 per cent similar genes (b) look similar and possess identical secondary metabolites (c) have same number of chromosomes (d) can reproduce freely with each other and form seeds.

61. Inheritances of skin colour in humans is an example of (a) point mutation (b) polygenic inheritance (c) codominance (d) chromosomal aberration.

62. When two species of different genealogy come to resemble each other as a result of adaptation, the phenomenon is termed (a) microevolution (b) co-evolution (c) convergent evolution (d) divergent evolution.

63. Increased asthmatics attacks in certain seasons are related to (a) eating fruits preserved in tin containers (b) inhalation of seasonal pollen (c) low temperature (d) hot and humid environment.

64. Among the human ancestors the brain size was more that 1000 CC in (a) Homo erectus (b) Ramapithecus (c) Homo habilis (d) Homoneanderlhalensis.

65. Industrial melanism as observed in peppered moth proves that (a) the melanic form of the moth has no selective advantage over lighter form in industrial area (b) the lighter-form moth has no selective advantage either in polluted industrial area or non-polluted area (c) melanism is a pollution-generated feature (d) the true black melanic forms arise by a recurring random mutation.

66. A high density of elephant population in an area can result in (a) intra specific competition (b) inter specific competition (c) predation on one another (d) mutualism.

67. A drop of each of the following, is placed separately on four slides. Which of them will not coagulate? (a) blood serum (b) sample from the thoracic duct of lymphatic system (c) whole blood from pulmonary vein (d) blood plasma.

68. Which one of the following ecosystem types has the highest annual net primary productivity? (a) tropical deciduous forest (b) temperate evergreen forest (c) temperate deciduous forest (d) tropical rain forest.

69. In human body, which one of the following is anatomically cor recti (a) Collar bones - 3 pairs (b) Salivary glands - 1 pair (c) Cranial nerves - 10 pairs (d) Floating ribs - 2 pairs.

70. Telomere repetitive DNA sequences control the function of eukaryotic chromosomes because they (a) are RNA transcription initiator (b) help chromosome pairing (c) prevent chromosome loss (d) act as replicons.

71. Spore dissemination in some liverworts is aided by (a) indusium (b) calyptra (c) peristome teeth (d) elaters.

72. Which one of the following elements is not an essential micronutrient for plant growth? (a) Zn (b) Cu (c) Ca (d) Mn.

73. The overall goal of glycolysis, Krebs cycle and the electron transport system is the formation of (a) ATP in one large oxidation reaction (b) sugars (c) nucleic acids (d) ATP in small stepwise units.

74. Adaptive radiation refers to (a) evolution of different species from a common ancestor (b) migration of members of a species to different geographical areas (c) power of adaptation in an individual to a variety of environments (d) adaptations due to geographical isolation.

75. Which one of the following pairs, is not correctly matched? (a) Gibberellic acid - Leaf fall (b) Cytokinin - Cell division (c) IAA - Cell wall elongation (d) Abscissic acid - Stomatal closure.

76. Select the correct statement from the following? (a) Fitness is the end result of the ability to adapt and gets selected by nature (b) All mammals except whales and camels have seven cervical vertebrae (c) Mutations are random and directional (d) Darwinian variations are small and directionless.

77. Male gametes in angiosperms are formed by the division of (a) generative cell (b) vegetative cell (c) microspore mother cell (d) microspore.

78. In pea plants, yellow seeds are dominant to green. If a heterozygous yellow seeded plant is crossed with a green seeded plant, what ratio of yellow and green seeded plants would you expect in F, generation? (a) 9:1 (b) 1 : 3 (c) 3 : 1 (d) 50 : 50.

79. Which one of the following mammalian cells is not capable of metabolising glucose to carbon-dioxide aerobically? (a) unstriated muscle cells (b) liver cells (c) red blood cells (d) white blood cells.

80. A human male produces sperms with the genotypes AB, Ab, aB, and ab pertaining to two diallelic characters in equal proportions. What is the corresponding genotype of this person? (a) AaBB (b) AABb (c) AABB (d) AaBb.

81. What is common to whale, seal and shark? (a) thick subcutaneous fat (b) convergent evolution (c) homoiothermy (d) seasonal migration.

82. One of the important consequences of geographical isolation is (a) preventing speciation (b) speciation through reproductive isolation (c) random creation of new species (d) no change in the isolated fauna.

83. Lysozyme that is present in perspiration, saliva and tears, destroys (a) certain types of bacteria (b) all viruses (c) most virus-infected cells (d) certain fungi

84. In the human female, menstruation can be deferred by the administration of (a) combination of FSH and LH (b) combination of estrogen and progesterone (c) FSH only (d) LH only.

85. Which one of the following is not a constituent of cell membrane? (a) glycolipids (b) proline (c) phospholipids (d) cholesterol.

86. Compared to a bull a bullock is docile because of (a) higher levels of cortisone (b) lower levels of blood testosterone (c) lower levels of adrenaline/noradrenaline in its blood (d) higher levels of thyroxine.

87. During the transmission of nerve impulse through a nerve fibre, the potential on the inner side of the plasma membrane has which type of electric change? (a) first positive, then negative and continue to be negative (b) first negative, then positive and continue to be positive (c) first positive, then negative and again back to positive (d) first negative, then positive and again back to negative.

88. Which one of the following pairs of organisms are exotic species introduced in India? (a) Lantana camara, water hyacinth (b) water hyacinth, Prosopis cinereria (c) nile perch, Ficits religiosa (d) Ficits religiosa, Lantana camara.

89. In gymnosperms, the pollen chamber represents (a) a cavity in the ovule in which pollen grains are stored after pollination (b) an opening in the megagametophyte through which the pollen tube approaches the egg (c) the microsporangium in which pollen grains develop (d) a cell in the pollen grain in which the sperms are formed.

90. Molecular basis of organ differentiation depends on the modulation in transcription by (a) ribosome (b) transcription factor (c) anticodon (d) RNA polymerase.

91. Which of the following is an example of negative feedback loop in humans? (a) secretion of tears after falling of sand particles into the eye (b) salivation of mouth at the sight of delicious food (c) secretion of sweat glands and constriction of skin —_ Jblood vessels when it is too hot (d) constriction of skin blood vessels and contraction of skeletal muscles when it is too cold.

92. The two polynucleotide chains in DNA are (a) discontinuous ~ (b) antiparallel (c) semiconservative (d) parallel.

93. Which of the following pairs are correctly matched? Animals (i) Crocodile (ii) Sea urchin (iii) Obelia (iv) Lemur (a) (ii), (iii) and (iv) (c) only (i) and (ii) Morphological features 4-chambered heart Parapodia Metagenesis Thecodont (b) only (i) and (iv) (d) (i), (iii) and (iv). 94. Which one of the following pairs of structures distinguishes a nerve cell from other types of (a) vacuoles and fibres (b) flagellum and medullary sheath (c) nucleus and mitochondria (d) perikaryon and dendrites.

95. In maize, hybrid vigour is exploited by (a) crossing of two irbred parental lines (b) harvesting seeds from the most productive plants (c) inducing mutations (d) bombarding the seeds with DNA-

96. Which one of the following is a viral disease of poultry? (a) coryza (b) new castle disease (c) pasteurellosis (d) salmonellosis.

97. The wavelength of light absorbed by Pr form of phytochrome is (a) 680 nm (b) 720 nm (c) 620 nm (d) 640 nm.

98. Which one of the following is not a bioindicator of water pollution? (a) blood-worms (b) stone flies (c) sewage fungus (d) sludge-worms.

99. Feeling the tremors of an earthquake a scared resident of seventh floor of a multistoryed building starts climbing down the stairs rapidly. Which hormone initiated this action? (a) adrenaline (b) glucagon (c) gastrin (d) thyroxine.

100."Foolish seedling" disease of rice led to the discovery of (a) ABA (b) 2, 4-D (c) IAA (d) GA.

ANSWER 1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (c) 11. (d) 12. (c) 13.(d) 14. (a) 15. (b) 16. (c) 17. (a) 18. (b) 19. (b) 20. (a) 21. (a) 22. (c) 23. (b) 24. (c) 25.(c) 26. (c) 27. (a) 28. (b) 29. (d) 30. (c) 31.(a) 32. (a) 33. (c) 34. (d) 35. (d) 36. (d) 37. (d) 38. (c) 39. (d) 40. (d) 41. (c) 42. (c) 43.(d) 44. (c) 45. (a) 46. (c) 47. (c) 48. (a) 49.(b) 50. (d) 51. (d) 52. (d) 53. (d) 54. (c) 55. (d) 56. (d) 57. (c) 58. (a) 59. (b) 60. (d) 61.(b) 62. (c) 63. (b) 64. (d) 65. (d) 66. (a) 67.(a) 68. (d) 69. (d) 70. (c) 71. (d) 72. (c) 73.(d) 74. (a) 75. (a) 76. (a) 77. (a) 78. (d) 79. (c) 80. (d) 81. (b) 82. (b) 83. (a) 84. (b) 85.(b) 86. (b) 87. (d) 88. (a) 89. (c) 90. (d) 91.(d) 92. (b) 93. (d) 94. (d) 95. (a) 96. (b) 97. (a) 98. (b) 99. (a) 100. (d)

Last modified on 10 September 2010, at 12:11